Kirker

Kirker

Kirkekunst, arkitektur, kirkemusik og ikonografi har altid haft min store interesse. Det er derfor også utallige kirker, vi har besøgt rundt omkring i verden. For kirker er ikke museer, men bygninger i brug! Og man lærer at se på kirker ved at se på kirker!

Der er mange fælles træk ved kirkerne, men der er også store forskelle! Men derud over bærer de spor af de mange mennesker, der igennem slægter har søgt til kirken i glæde og sorg, ved livets store begivenheder og ved den almindelige gudstjeneste og hvad der ellers foregår med udgangspunkt i kirkerne. – Men der er også tale om, at kirke ikke blot er kirkebygningen. Kirke er også de forskellige kirkesamfund: Den katolske kirke, de ortodokse kirker, den lutherske kirke, frikirkerne…
Derfor skal først sættes et par ord på Folkekirken.

På siden her vil jeg vise nogle indtryk af udvalgte kirker. På billedet overfor er det følgende kirker: Grønbæk Kirke (min barndoms kirke og dåbskirke), Gol Stavkirke i Norge, Kölns Domkirke i Tyskland, Basilius-katedralen i Moskva – Rusland, Haderslev Domkirke, Alexander Nevski Katedralen i Tallinn – Estland, Mariakirken i Lübeck – Tyskland, Saint-Thégonnec i Bretagne – Frankrig, Chatres-katedralen i Frankrig, Karlskirken i Wien – Østrig.

Thorkild har fotograferet og beskrevet alle Haderslev Domprovstis Kirker. De ligger her på Domprovstiets hjemmeside.
Se også om Gl. Haderslev Kirke – og om Haderslev Domkirke.

Siden er ajourført 23/1 2023