Norske stavkirker

Norske stavkirker – en verdenskulturarv: Kirkekunst, arkitektur og ikonografi har altid optaget mig meget. Og fra første besøg i Eidsborg Stavkirke i 1972 var jeg solgt! Det er blevet rigtig mange stavkirker vi sådan lige “kom forbi”, og det er blevet til mange gensyn, inden alle de middelalderlige stavkirker var besøgt!

Urnes Stavkirke kom på UNESCO’s Verdenskulturarvsliste i 1979. Men mange stavkirker har en spændende historie og rummer kunst- og kulturskatte, som er helt enestående i nordisk, ja i europæisk sammenhæng.

I foredraget bliver der gjort rede for stavbygningens forhold til den øvrige træbygningsarkitektur, og for stavkirkernes egenart og overleveringshistorie. For det er nærmest et under, at 28 har overlevet i Norge, når der kun er èn i Sverige og slet ingen i Danmark.
Dernæst fortælles om udvalgte stavkirker, og der sluttes af med spor af stavkirker, som vi har haft i Danmark.

Har I lyst til at få et indblik i alle stavkirkerne er I velkommen til at se min opsamling: Stavkirker – klik her.

Her er et par eksempler:
Røldal Stavkirke
– i middelalderen Norges næstvigtigste pilgrimsmål (efter Nidarosdomkirken) på grund af sit undergørende krucifiks.
Kaupanger Stavkirke – Norges længste stavkirke – men udvendig beklædt med planker, så det ikke rigtig ligner en stavkirke.
Urnes Stavkirke – Norges ældste stavkirke og rigt udsmykket. Norddørens drageslyng har givet navn til vikingetidens sidste stilart: Urnesstilen. Kirken er i dag på UNESCOS verdenskulturarvsliste som en fornem repræsentant for alle de norske stavkirker.
Borgund Stavkirke – Norges bedst bevarede stavkirke – og det, de fleste forbinder med en stavkirke.
Heddal Stavkirke – Norges største stavkirke.

Urnes stavkirke

Siden er opdateret 11/10 2020.