Rokoko-kirker i Bayern

Rokoko-kirker i Bayern

Opera er snart det eneste sted, hvor det er i orden, at “noget bare er for meget“! – sådan var der én, der sagde. Man kan næsten tilføje: “Det er de sydtyske rokoko-kirker også“.
De er “for meget”, men de er også meget smukke!
Barok-kirkerne er stringente, symmetriske, klare i deres modsætninger mellem lys og mørke, det enkle og det brudte, med klare farver: rød, grøn, blå, udadvendte og magtfulde.
Rokoko-kirkerne er pralende, forvredne, sammensatte i deres udsmykning, med dusede farver: lyserød, lysegrøn, lyseblå. De er indadvendte og skal bare imponere. De bærer på en måde deres egen undergang, ligesom den kultur, de repræsenterede. Den må ende med den franske revolution! Og for at vende tilbage til operaen: Don Juan bærer også sin egen undergang!

I den sydlige del af Bayern ligger der en del af dem. Seks er samlet i en rute på omkring 50 km. og som vi stødte på i 2007. Vi bestemte os for at besøge dem. De er alle opført eller ombyggede i midten af 1700-tallet.
En af dem, valfartskirken i Wies, kom i 1983 på UNESCOS verdenskulturarvsliste.
Der er sagt om dem, at det rige katolske Bayern ville imponere de protestantiske tyske konger og fyrster nordpå. Og de er imponerende!
De billeder, jeg nedenfor viser, er taget med mit første digitale kamera på turen i 2007, og der er sket rigtig meget siden med hensyn til digitale fotografiapparaters skarphed, lysfølsomhed mv., men så kan man Google sig frem til mange nyere billeder, hvis man har lyst. Jeg har fra kirkens navn linket til kirkernes hjemmesider og til nogle virtuelle rundgange i kirkerne – og det giver et fantastisk indtryk – men bedre at være der selv!

Rottenbuch – Tidligere Augustiner Korherre-klosterkirke: “Marias fødsel” – virtuel rundgang.
Ilgen – Wallfahrtskirche “Maria bebudelse“.
Steingaden – Tidligere Præmonstratenser-klosterkirke “Sankt Johannes døber“.
Die Wies – Pilgrimskirke: “Valfartskirke til den piskede Frelser på engen” – virtuel rundgang.
Oberammergau – Sognekirke – “Sankt Peter og Paulus” – byen er nok mere kendt for sine passionsspil.
Ettal – Benediktiner-klosterkirke: “Kloster til Jesu og Maria hellige hjerte

 

Opdateret 11/11 2020.