2017 Luther-jubilæet i Wittenberg

2017 Luther-jubilæet i Wittenberg

2017 er det store Luther-jubilæumsår, idet det er 500 år siden han opslog sine 95 teser på døren til Slotskirken i Wittenberg. Det blev starten på opgøret med den katolske kirkes misbrug, men som resulterede i et egentligt brud. Det bliver fejret overalt i de lutherske kirker – også i Haderslev, som er “Nordens Wittenberg”, da de lutherske tanker indførtes her i 1526, ti år før resten af landet. Af den grund er Haderslev og Wittenberg venskabsbyer, og Wittenberg havde inviteret sine venskabsbyer til at være med til at fejre jubilæet. Fra Haderslev deltog en delegation under ledelse af viceborgmester Jens Chr. Gjesing og repræsentanter fra kommune, byråd, erhvervsliv, handelsliv og frivillige organisationer. Det var årsagen til at Aase og jeg blev inviteret med, idet jeg i år er præsident for Haderslev Y’s Men’s Club og har stået for klubbens deltagelse ved hjælp til bl.a. reformationsfejringen i Haderslev i pinsen.

I Wittenberg har man virkelig sat alle sejl til! Det er imponerende, hvor meget der er sket i byen, siden vi besøgte den første gang for cirka 20 år siden. Byen fremstår smukt restaureret og har fået nyt stadshus og indkøbscenter, ligesom også kirkerne og Luther-stederne er istandsat. Der er udstillinger, der på forskellig måde sætter reformationen i relief, og som bringer Luthers tanker i dialog med vores tid og de problemstillinger og udfordringer, vi i dag står over for. Man har virkelig tænkt over tingene og inddraget byrummet i fejringen.

Det var en kæmpeoplevelse!    Stor TAK til rejsefæller og Haderslev Kommune!     Læs også omtalen i Jyske Vestkysten.  –   Se delegationen.