Grænsen 1864 – 1920.

Grænsen 1864 – 1920.

Nu har vi boet 25 år i Haderslev. Vi har mange gange krydset den gamle grænse – også flere steder. Men det har aldrig været systematisk.

I forbindelse med den planlagte genforenings fejring i 2020 fik vi fat i en folder om grænsen mellem 1864 og 1920, og hvori der var forslag til en rute, som man kunne følge for at få et indtryk af både forløb og historie. Folderen kan ses på hjemmesiden hergikgraensen.dk under Turforslag for bil – eller klik på billedet.

En af de dejlige forårsdage ved påsketid 2023 syntes vi, at vi ville køre en tur til Skamlingsbanken for at nyde den dejlige udsigt, gå en tur deroppe, og så få os en kop kaffe i cafeteriet. Som tænkt så gjort. Vi kørte via Kær Mølle derop og tog et billede af stenen ved grænseovergangen. På vejen hjem kørte vi via Hejlsminde, hvor vi så ville tage et billede af den sidste grænsesten. Da vi kom hjem, ville jeg finde folderen om grænsen frem, og vi blev så enige om, at de næste dage med godt forårsvejr ville det være en god rute at tage – og det gjorde vi så. Det blev turen fra den sidste grænsesten i Hejlsminde til den første grænsesten ved ChrX’s dige syd for Vester Vedsted. Dog fulgte vi ikke den angivne rute slavisk. Nogle af stederne har vi besøgt før, så opsamlingen her består primært af de billeder, jeg tog nu, men også nogle billeder fra tidligere.

Her vises kortet i folderen. Numrene på kortet henviser til folderens beskrivelser. Ved mine billeder har jeg i teksten under billederne medtaget numrene de steder, hvor motiverne er angivet i folderen.  – Men se også links til kort mv. nederst på siden.

               

    

Der er mange hjemmesider med beskrivelser af grænsen fra 1864-1920.

Den folder, jeg henviser til, findes på www.hergikgraensen.dk  som er på både dansk og tysk. Her er der oplysninger under “Historie” og der er links til andre sider under “Projektgruppe“.

Hvis man ønsker at se et samtidigt kort med grænsestenene angivet, kan henvises til www.historiskatlas.dk og gå ind under “Kort” – Standard 2022 –  nederst til venstre. Her linker jeg til området mellem Hejlsminde og Christiansfeld på det preussiske kort fra 1880.  Der er også andre tilgængelige kort, som er gode at gå på opdagelse i. God fornøjelse – og god tur!

En lille eftertanke:

1. Aase og jeg har i år været gift i 56 år. Præcis det åremål, hvor Sønderjylland var under tysk herredømme!
2. Min oldefar (fars fars far) blev født i 1864 og døde i 1944 – det år jeg blev født!
Tænk, hvad der er sket i to menneskers livsforløb.

Opdateret 4/7 2023.