2023 Budapest – det 20. århundrede.

2023 Budapest – det 20. århundrede.

Hver gang vi har besøgt et østeuropæisk land, er det blevet mere og mere klart for os, hvor omtumlet en historie de har været igennem. Så ud over alle de sædvanlige turiststeder i Budapest, ville Aase og jeg gerne se lidt på historien og især den del af Ungarns historie, som udspandt sig i det 20. århundrede. Det var en barsk periode for Ungarn: Fra det Østrig-ungarske kejserrige over første verdenskrigs minimering og republikkens oprettelse, over anden verdenskrig med Hitlers besættelse og Holocaust, Sovjets besættelse, opstanden i 1956, murens fald i 1989 og tiden derefter, hvor Ungarn i dag er med i EU.

Vi havde derfor planlagt at ville besøge nogle af de museer og steder, hvor man kunne få et indtryk af bare nogle få af de ting. Og vi nåede meget: Holocaustmuseet, House of terror og Memento Park  uden for byen, der er noget så sjældent som en samling af sovjetskulpturer. Men overalt i byen ses historien, både den langt tilbage i tiden, og den nyere.

I billedteksterne nedenunder er noget af det uddybet.

Et af de meget sigende mindesmærker er “Sko på Donaubredden” lidt syd for Parlamentsbygningen. De er opstillet i 2005, og markerer det sted, hvor fascisterne i vinteren 1944/45 skød og kastede jøder, romaer og andre i Donau.

Frihedspladsen lidt sydøst for Parlamentsbygningen ses et stort mindesmærke for den sovjetiske befrielse af Ungarn for nazisterne i 1944/45 og også et nyere omstridt mindesmærke for den tyske indmarch i 1944.

På selve pladsen foran Parlamentsbygningen er indrettet et mindesmærke for opstanden i 1956, på pladsen, hvor mængden forsamledes dengang. Det er indrettet i et hvælvet rum under pladsen og fortæller med genstande og videointerviews om det, der skete.
House of terror  blev i 2002 indrettet i den bygning, hvor de fascistiske og kommunistiske regimer udøvede deres magt over befolkningen. Det omfatter udstillinger over perioderne og ofrene for de regimer. 
 

Memento Park  i udkanten af Budapest er en tidshistorisk udstilling af offentlige statuer fra den kommunistiske periode. Det er statuer, der blev fjernet efter den politiske omvæltning i 1989-90. Det er faktisk det eneste sted i verden, hvor det er lykkedes at bevare så mange statuer, idet de mange andre steder blev ødelagt. Ved indgangen kan man købe en rigtig god bog med gennemgang af både historie og statuer: “Visitors’ guide to Menemto Park“. Heri ser man f.eks. fotos af statuerne, der hvor de stod, inden de blev fjernet. I tilknytning til stedet er der en udstilling om de dramatiske begivenheder i 1989-90.
 

Holocaust Memorial Center  blev åbnet i 2004 i tilknytning til en tidligere synagoge. Selv om det i høj grad fokuserer på jøderne, er der også minder om Romaerne, homoseksuelle og handikappede. Selv om mange tekster er på ungarsk, taler billeder og genstande deres eget tavse sprog.
 
Det jødiske kvarter rummer mange mindesmærker om jødernes historie i Ungarn. Men der må jeg henvise til den historiske litteratur og til de mange sider på internettet. Her skal omtales synagogerne og de øvrige vigtige mindesmærker.

Den store Synagoge er Europas største fungerende synagoge. Ved siden af synagogen findes det jødiske museum, der rummer mange minder om jødernes rituelle og daglige liv. Desuden findes under synagogen en udstilling om ghettoen. Ved den indrettede gårdhave findes Heltetemplet over de jøder, der døde i første verdenskrig. Bag synagogen findes Raoul-Wallenberg Mindeparken.
Rumbach Synagogen  ligger et lille stykke fra den store synagoge. Under vejs dertil kommer man forbi nogle af de Snublestene, der er blevet lagt ned i fortovet ved de huse, hvor de pågældende jøder boede, som omkom under Holocaust. Videre til Kazinczy Synagogen kommer vi forbi Carl Lutz Memorial. Han var ligesom Raul-Wallenberg en af dem, der var med til at redde mange jøder. Alligevel omkom ca. ½ million jøder fra Ungarn i KZ-lejrene. Endelig kommer vi forbi mindesmærket for Ghettoen.
 

Opdateret 24/5 2023.