2023 Studietur til tre KZ-lejre

2023 Studietur til tre KZ-lejre

Neuengamme – Buchenwald – Bergen-Belsen

Da min bror Bent som ung politibetjent kom til Kolding, var der tre ældre kolleger, der havde været i KZ Buchenwald under 2. verdenskrig. Men det var ikke noget, man talte om. Da Bent så blev pensioneret, var han med i arbejdet omkring Politimuseet i den gamle bunker i Kolding. Her blev han opmærksom på, at den ene af de tre kolleger havde skrevet sine erindringer om opholdet i Buchenwald, primært til sin familie, men en kopi blev afleveret til Politimuseet. Den læste Bent og blev optaget af at besøge Buchenwald på et tidspunkt. Og da han vidste, at jeg havde besøgt flere af lejrene, blev det til, at vi fulgtes ad på turen i september 2023. Vi lavede en tur, hvor vi besøgte en lejr om dagen, så vi havde god tid til at se tingene. Den første var KZ Neuengamme lidt øst for Hamburg. Dernæst kørte vi til KZ Buchenwald og sluttede af med at besøge KZ Bergen-Belsen.
Vi havde fundet gode overnatninger undervejs, så vi fik mulighed for at “fordøje” oplevelserne og tale om indtrykkene.

På siden her vises billeder fra turen og vores besøg i de tre lejre. Lejrnavnene er linket til lejrenes egne hjemmesider. Men der findes mange sider med oplysninger om facts og historiske kendsgerninger og erindringer. Derfor er der kun korte indledninger til besøgene, og forklarende tekster under billederne. I øvrigt vil jeg henvise til mine sider:
“Eftertanke- og erindringssteder i Sydslesvig om nazisternes umenneskeligheder” som er om ture sammen med Bent som forberedelse til besøget i de tre lejre.
“Fra Padborglejren til Auschwitz” som er en introduktion og omtale af Aases og mine besøg i KZ-lejre gennem tiderne.
–  –  –  –  –
KZ-Neuengamme
Neuengamme er den af de store KZ-lejre, som ligger nærmest Danmark. Det er derfor også en af de lejre, som mange danske fanger måtte til eller igennem, før de blev sendt til andre lejre længere nede i Tyskland. Den havde ikke mindre end 87 udelejre, større eller mindre lejre rundt omkring, men også steder, hvor fanger var sat i tvangsarbejde på fabrikker, der f.eks. lavede ting til brug i krigsindustrien. Der er gode informationstavler rundt omkring, og man kan få et overblik over, hvad der foregik, ligesom der er mulighed for studier i arkiver mv.
 

KZ Buchenwald
Buchenwald er arealmæssigt en af de største KZ-lejre i Tyskland. Den ligger på Ettersberg nær Weimar og blev opr. brugt til politiske fanger. Senere kom også fanger fra andre lande, herunder politifolk fra Danmark og en del studenter fra Norge. På selve lejrområdet er der rigtig mange mindesmærker og mange gode informationstavler. Under DDR-regimet blev opført et stort monument, hvor der tidligere havde stået en Bismarck statue. 
I udstillingsbygningen findes der en omtale af de danske politifanger. Vi besøgte også lejrens arkiv, hvor en flink arkivar udvekslede oplysninger med Bent, som fik links til Net-arkivet, så der nu er mere at gå på opdagelse i.
 

KZ Bergen-Belsen
Bergen-Belsen var oprindelig en krigsfangelejr, hvortil der bl.a. k0m mange sovjetiske krigsfanger. I 1943 indrettede SS en del af lejren til en KZ-lejr. Her døde mindst 52.000 mænd, kvinder og børn, de fleste i de sidste krigsmåneder. Den mest berømte er nok Anne Frank, som er kendt for “Anne Franks dagbog”. Efter befrielsen blev mange lig begravet i massegrave, og lejren blev indrettet til flygtningelejr frem til ca. 1950.
Vores rundtur i lejren svarer nogenlunde til de røde tal. Fra krigsfange-kirkegården gik vi tilbage gennem lejren til informations- og udstillingsbygningen ved indgangen.

Opdateret 1/10 2023.