Aases oldefar (mff) – Pedersen

Oldefar – Hans Peder Pedersen og oldemor Maren

Hans Peder blev født i 1839 og gift med Maren Sørensen fra Lolland, som også blev født i 1839.

Hans Peder Pedersen er den første, der bar efternavnet Kolind, idet han søgte og fik 19. februar 1879 tilladelse af kong Christian den Niende til at han selv og hans børn for fremtiden måtte bære familienavnet Kolind.

Hans Peder og Maren fik i alt 10 børn.

   

Lisbeth Kolind, som også er oldebarn af Hans Peder og Maren, datter af Oskar Valdemar Pedersen Kolind oplyser til os, at også Hans Peder Pedersens forældre brugte navnet Colind, men stavet med C.

Af en folketælling fra 1845 hvor Hans Peder er 6 år fremgår det således, at hans forældre har hans bedsteforældre boende som aftægtsfolk. Slægtsoversigten kan dermed føres to generationer længere tilbage således:

Tiptipoldeforældregenerationen
……………Tipoldeforældregenerationen
…………………………Oldeforældregenerationen

Peder Colind (78 år – f. 1767 i Nimtofte Sogn) ≈ Ane Nielsdatter (75 år – f. 1770 i Kolind Sogn)
……………Peder Pedersen Colind (35 år – f. 1815) ≈ Dorthe Cathrine Pedersdatter (38 år – f. 1807)
…………………………Peder Pedersen (10 år – f. 1835)
…………………………Ane Pedersdatter (8 år – f. 1837)
…………………………Hans Peder Pedersen (6 år – f. 1839) – som altså er Aases oldefar.

Nedenstående billede har vi fået fra Jørn Kolind. Det er det billede, hvorfra portrættet ovenfor af de to er taget. Billedet er formodentligt taget i slutningen af 1890-erne.

På billedet ses i midten siddende: Maren og Hans Peder Kolind. Til venstre for Maren sidder datteren Trine med sønnen Hans Peder og datteren Maren (opkaldt efter bedsteforældrene). Bagest til venstre står Trines mand Søren Peter. Derefter følger Maren og Hans Peders børn: RasmineSøren Peder (Aases og Jørns bedstefar) – MariePer – og de to siddende: Hans og Kirstine. Altså er de 7 af Maren og Hans Peders børn med på dette billede.