Dronningens altertekstiler

Det rene alter langfredagDet store, rene og lyse kor i Haderslev Domkirke prydes af et stort stenalter med en lav tavle med en apostelrække omkring Maria og Kristus i nederlandsk alabast fra middelalderen. Oven på det står det store gotiske krucifiks med Maria og Johannes.

Stenalteret ses dog kun én gang om året: Langfredag. Resten af året er det dækket af farvestrålende antependier, alterbordforsider, designet af Dronning Margrethe II.

Dronningen har designet i alt 4 antependier med tilhørende messe- hageler i de liturgiske farver. De blev taget i brug første søndag i advent i 1987. Desuden har hun designet bispekåben, som blev taget i brug ved den årlige reformationsgustjeneste i oktober 2000.

Læs mere ved at klikke på billederne.

Hvid alterbordforside Grøn alterbordforside Violet alterbordforside Rød alterbordforside Bispekåbe

Jyske Vestkysten bragte to omtaler af indvielsen af de fire altersæt – se det førstese det andet.

Messehageler
Alle fire messehageler hænger til daglig i glasmontre under Domkirkens kor, hvor de kan ses på tæt hold. De indeholder centrale symboler i kristendommen som viser, hvor omfattende Dronningens viden er, og hvor forankret hun er i den kristne tro.

Billederne har Thorkild taget til artikler i Kirkebladet. Der er sognepræst Henning Wehner, som bærer messehagelerne.

Teksten i omtalen af altertekstilerne er inspireret af artikler i Kirkebladet 2005, 07 og 08, hvor den tidligere kirkeværge Henning Ehlers Olsen fortæller og citerer.