Hvor Danebrog faldt

2019 Rundrejse i Baltikum

Sensommertur med Risskov rejser til Litauen, Letland og Estland, august 2019
Vi har gennem længere tid godt kunnet tænke os at besøge de Baltiske lande, for de er en alt for ofte overset del af Østersø-landene, selv om især Riga og Tallinn jo også var tæt forbundne med Hansestads-kulturen.
Vi tog en rundtur med Risskov Rejser – og det var virkelig spændende! Vi fik en flot indføring i landenes forskelligheder, sprog, historie, kultur- og samfundsforhold. Selvfølgelig mødte vi ikke så mange af landets egne indbyggere. Sådan er det jo på en rundrejse, men har man øjnene og sanserne åbne, er der alligevel ting, som fæstner sig. Vi besøgte især de tre hovedstæder, og de er helt forskellige. Der er så mange ting at se, at man må prioritere. Og heldigvis var der på turen en fin balance mellem guidede ture og opdagelser på egen hånd.
Med beliggenheden nær Rusland er der flere russisk ortodokse kirker i de tre lande, og dem ville jeg gerne stifte nærmere bekendtskab med. Også Korshøjen i Litauen havde jeg været spændt på at besøge. Men det er for omfattende til denne side, så de får hver deres.
Se siden om de ni ortodokse kirker – – – Se siden om Korshøjen i Litauen.
Vi viser nogle indtryk, og forhåbentlig giver det et indtryk af en god rejse, som virkelig kan anbefales!

På vej fra Billund til Riga Vi skifter fly i Riga til Vilnius Så går det hjemad efter en dejlig tur! Tallinn set fra flyet, der lige er lettet

Litauen
Vi fløj til Riga og skiftede fly til Vilnius, hovedstaden i Litauen, hvor vi havde to overnatninger. Samme eftermiddag fik vi en rundtur i byen, først med bus, og blev sat af ved Domkirken, som vi besøgte. Uden for Domkirken var der en markering for det sted, hvor menneskekæden fra Vilnius, gennem Letland til Tallinn, blev etableret i 1989. Så gik vi gennem byen, Præsidentpaladset, Universitetet, Strøget, Det jødiske kvarter, Det gamle rådhus og gennem Morgengryets Port tilbage til hotellet. Dagen efter en tur til borgen Trakai, og om eftermiddagen gik Aase og jeg rundt på egen hånd i Vilnius, hvor vi så Ravmuseet, et kirkemuseum, et par kirker og fire ortodokse kirker. Vi sluttede dagen med at spise sammen på en restaurant, hvorefter vi kunne gå en aftentur gennem byen tilbage til hotellet. Dagen efter kørte vi med bus op gennem Litauen til Korshøjen, inden vi krydsede grænsen.

Foran hotellet i Vilnius Domkirken i Vilnius + klokketårn Domkirken i Vilnius Meneskekædens start ved Domkirken i Vilnius i 1989 Præsidentpaladset i Vilnius Universitetskirken i Vilnius Sankt Anna og Franciskanerkirkerne i Vilnius Serveringsgade i Vilnius Det regnede, da vi besøgte Trakai borgen I tronsalen på borgen Trakai vest for Vilnius Gamle gader i Vilnius Lidt forfald bag de finere facader Fra rådhustorvet mod hovedgaden i Vilnius Ravmuseet i Vilnius Thorkild nyder et glas Rosé-vin efter en god bytur Gruppen spiser i den gamle bydel Gaden uden for spisestedet Springvand på rådhustorvet aften Foran Morgengryets Port i Vilnius Aase ved Korshøjen i det nordlige Litauen

Letland
Første stop i Letland var Rundale-paladset. Et spændende nyrestaureret sommerpalads fra Zar-tiden. Så videre til Riga, hvor hotellet lå lige midt i det hele, og hvor vi ligeledes havde to overnatninger. Aase og jeg gik en dejlig aftentur gennem byen. Dagen efter en fin guidet rundtur gennem byen med besøg i Domkirken, gennem by og park til gaderne med Jugendstil-bygningerne. Derefter kunne vi bruge resten af dagen som vi ville – og vi besøgte først den ortodokse Fødselskatedral. Derefter gennem byen til hotellet, og videre 100 meter til Letlands eneste synagoge og dernæst til et stort marked. Igen fællesspisning et sted i byen og aftentur gennem byen hjem. Dagen efter et stop i Sigulda med Turaida-borgen inden grænsen.

Rundale Paladset Rundale Paladset Rundale Paladset Parken ved Rundale Paladset Torvet i Riga Aase på aftentur i Riga Peterskirken i Riga Peterskirken i Riga - hansestadsgotik! Bremer stadsmusikanterne er også her! Domkirken i Riga Domkirken i Riga har et af verdens største orgler Korsgang ved Domkirken i Riga Sorthovedernes hus i Riga Frihedsmonumentet i Riga på 30 års dagen for menneskekæden Frihedsmonumentet med æresvagt og blomster i anledning af 30-års dagen 30 års dagen for menneskekæden fra Vilnius til Tallin var også markeret med en udstilling Gennem parken til jugendstil-bydelen Jugendstilhuse i Riga Jugendstilhuse i Riga Jugendstilhuse i Riga Johanneskirken i Riga Johanneskirken i Riga Synagogen i Riga Synagogen i Riga Markedshaller i Riga Markedshaller i Riga Markedshaller i Riga Aase ved en rød Vespa Også Jugendstil i Rigas centrum Aftenstemning i Riga Turaidaborgen uden for Riga En stork ved den rasteplads, hvor vi spiste frokost

Estland
Fra grænsen gik det direkte til hotellet i Tallinn, hvor vi boede de to sidste nætter. Dagen efter havde vi en guidet rundtur. Først i bus rundt i byen forbi nye bydele og gamle træhuse ud til en friluftsscene med store sang- og musiktraditioner. Dernæst til Domhøjen, hvor vi besøgte Domkirken, Alexander Nevsky-katedralen og Den danske Konges have, hvor Dannebrog faldt ned fra himlen for i år 800 år siden. Gennem den gamle bydel og til et besøg på KGB-museet i Hotel Viru. Så kunne vi selv gå videre på opdagelse, inden vi mødtes til spisning på en spændende restaurant. Dagen efter gik Aase og jeg gennem parken til en ortodoks kirke og besøgte flere spændende ting, bl.a. Bernt Notkes altertavle i Helligåndskirken og hans ”Dødedans” i Nikolajkirken. (Bernt Notke har også lavet altertavlen i Århus Domkirke). Om eftermiddagen fløj vi til Riga og skiftede fly til Billund.

Den nye bydel i Tallinn Tallin sang festival plads lige uden for Tallinn Dronning Margrethes rosenhave ved bymuren og foran Alexander Nevsky-katedralen Udsigt fra Domhøjen i Tallin Domkirken i Tallinn Domkirken i Tallinn Den danske konges have ved den gamle bymur Torvet i Tallinn Katharinastrædet i Tallinn Gade med Helligåndskirken til højre Helligåndskirken med Bernt Notkes altertavle Byport og Hotel Viru KGB-Museet på Hotel Viru KGB-Museet på Hotel Viru Udsigt fra Hotel Viru over Tallinn Udsigt fra Hotel Viru over Tallinn havn Gruppen spiser på restaurant i den gamle bydel Torvet ved aften Alexander Nevsky katedralen i aftenlys Rådhuset i Tallinn Nikolaikirken i Tallinn Bernt Notkes Dødedans i Nikolaikirken Sidste øl nydes inden hjemrejsen Frihedsmonumentet i Tallin

Opdateret 4/5 2020