Bispekåben

2007-0428 DOM Bispekåbe2007-0430 DOM BispekåbeI dronningens design til bispekåben genfindes det hvid/gyldne altersæt, idet tiloversblevne stykker af sættets mange, fine dele blev brugt i nye former, igen i patchwork, på stolaen – det brede bånd som kanter kåben. Den helt hvide kåbe er både vævet og med mønstret stof, som desværre er vanskelige at se på afstand.
Vi genfinder kristusmonogrammet fra den røde hagel, ”XP”, nu på clipeus, den store krave, som hænger ned på rygsiden, samt rosenmotivet på spændet, som holder kåben sammen.

Kåben er i perfekt samspil med domkirkens øvrige farver, men den kan også i sin diskrete farveholdning passe fint alle andre steder, hvor biskoppen fungerer i ornat. Efter sin prædiken i domkirken takkede biskop Niels Henrik Arendt Dronningen og sagde bl.a.: ”Udsmykningen af den hvide kåbe er enkel men stærk. Det er simpelthen et stærkt, enkelt og disciplineret kunstværk.”

.
Spændet, 13,5 cm i diameter og i 18 karat guld, er forarbejdet af guldsmed Bent Gabrielsen i form af en Lutherrose som den, Dronningen selv i sin tid broderede på den grønne hagel. I midten ses et kors i hvidguld på et hjerte i rødguld, omkranset af fem store, klare sten af såkaldt rustikkvarts svarende til de fem roser på den grønne hagel.

2007-0429 DOM Bispekåbe 2007-0432 DOM Bispekåbe Biskopper bispekaabe-omtale-i-jv