Folkekirken

FK logo 1Man skal skelne mellem KIRKEN som en bygning og KIRKEN som en forsamling af mennesker. Og man skal skelne mellem KIRKEN,  KRISTENDOMMEN,  KRISTENHEDEN  og  KRISTUS!
– Sådan har jeg (Thorkild) forsøgt at lære mine elever det!

Filosoffen Lichtenberg har engang sagt: “Matematikken er en herlig videnskab, men matematikerne er ofte ikke en skilling værd! – Det er næsten med matematikken som med teologien!”
Jeg har sagt til mine elever: “Fordi en elev laver en regnefejl, behøver det ikke at være matematikken, der er noget i vejen med. På samme måde: Fordi de kristne tager fejl og handler forkert, behøver det ikke at være kristendommen,  der er noget i vejen med. Og fordi Kirken har fejlet, behøver det ikke at være Kristi fejl!”
Så er det ligesom på plads!

FOLKEKIRKEN er en del af den omspændende Guds Kirke i verden, uanset hvor selvtilstrækkelige vi kan være. Det er den mest besynderlige kirkeordning i verden, og den forstås kun af danskerne – og vi forstår den ikke altid. Derfor kan det være godt at overveje, hvad det vil sige at være kirke. Det har jeg været med til i meget arbejde i skole, sogn, provsti og stift – og i Folkekirkens Mission var jeg med til at formulere det i materialet KIRKE HOS OS. Derfor vil jeg nøjes med den definition, som vi gav der: At være kirke er at være et fællesskab med Jesus Kristus som centrum.
Og det man man læse mere om på Det mellemkirkelige Råds hjemmeside om Mission, idet Folkekirkens Mission i dag er et arbejdsområde her.
Man kan også gå ind på Folkekirkens store officielle hjemmeside www.folkekirken.dk

 

Jeg havde glæde af at være med som en af Haderslev Stifts repræsentanter i den arbejdsgruppe, som skulle følge designfirmaet Jacob Jensens arbejde med at udforme et visuelt kendetegn for Folkekirken – et Logo. Det var en meget spændede proces, som man kan læse meget mere om på Folkekirkens hjemmeside – klik her.

2015-0501-nationalmuseet-dagmarkorsetResultatet blev bl.a. et fornemt logo, som kan bruges i mange sammenhænge, udformniger og farver, alt efter de enkelte kirkers og sognes behov. Logoet ses også ovenfor til venstre. Korsformen er inspireret af et af Danmarks mest berømte kors, Dagmarkorset, som jeg her har fotograferet på Nationalmuseet i København. Samtidig rummer logoet en lang række kirkelige symboler, som også skal lede tanken hen på det store mangfoldighed, som rummes i folkekirken, og som alligevel er et fællesskab – symboliseret i cirklen.