2024 Prag-gensyn

2024 Prag-gensyn

Berlin – Theresienstadt – PRAG – Dresden, april 2024

Vi besøgte Prag første gang med Horne Ungomsskole i 1994. Siden blev det private ture, og nu er det 15 år siden vi var der sidst. Det fik os til at kigge os om efter en bustur dertil. Og da Riis Rejser tilbød en tur med kort ophold i Berlin og Theresienstadt på udturen og Dresden på hjemturen, var det let at beslutte os for en gensynstur! Og hvilken tur blev det ikke?
Vi har samlet billeder fra turen. Klik på billederne og læs om motivet og blad igennem dem.
 
Vi overnattede i den sydlige del af Berlin og fortsatte til KZ-lejren Theresienstadt, hvor vi gjorde et ophold. Vi havde besøgt lejren et par gange før – se f.eks. min side om “Fra Padborglejren til Auschwitz”

Så nåede vi til PRAG – som der står på deres 50 CZK-mønt: PRAGA MATER URBIUMPRAG ER BYERNES MODER.
Vi boede på et centralt beliggende hotel, og som i Budapest er det gratis for os ældre EU-borgere at køre med Metro og sporvogn. Så det gjorde vi, men vi gik også meget! Ved en opmåling på Google Earth kan vi se, at vi gik omkring 20 km. – det er da ret godt gået!
Første dag i Prag gik vi samlet fra hotellet gennem byen og fik set en masse, og om eftermiddagen gik vi på egen hånd. Vi gik en tur over Karlsbroen, og ville have været en tur i det jødiske kvarter Josefov, men der var lukket på grund af den jødiske Pesach (påskefest). Men så så vi andre ting og sluttede af med en koncert i Nikolaikirken på rådhustorvet.
Anden dag i Prag var gruppen på Hradcany – borgen med Vitus-katedralen mv. Derefter besøgte vi selv Loreta-komplekset, som er et helt særligt sted: Et kloster med en kopi af Jesu fødehjem, Santa Casa. Så kørte vi til et stort nyt indkøbscenter Palladium – en fin kontrast til alt det historiske. Om aftenen en folklore-aften med mad, musik og dans.
Tredje dag i Prag kørte vi først med bussen til et Böhmisk krystalglasværk: Rückl. Det var virkelig spændende! Derefter til slottet Karlstejn, som vi ikke havde besøgt siden 1994 med eleverne. Om aftenen fællesspisning, hvorefter Aase og jeg bare måtte ned til Karlsbroen i aftenlys.
Der er lidt billeder fra den jødiske kirkegård og synagogerne i Prag på min side fra besøget i 2009 og på min side om Jødedommen – under fanebladet “Religion og tro”. Her er et udvalg af billeder fra dette besøg – der er bare så meget at se:

Glasruderne fra Vitus-katedralen fortjener at blive vist i en højere opløsning – så godt, som jeg nu kan lave dem i 3000×4000 pixel. 
Klik på disse links, som betyder Syd første fra vest osv, og klik på billedet: Syd v1Syd v2Syd v3Nord v1 Nord v2Nord v3.
Ved folklore-aftenen optog jeg et lille video-klip af dansen. Tænd for lyden og klik på billedet til højre. 

Hjemrejsen gik over Dresden, som er en spændende by. Centrum er helt genopbygget efter krigen, mens de øvrige kvarterer, som blev bombet, er nybyggede. Desværre var Frauenkirchen lukket på grund af koncert, men jeg viser et par billeder fra vores besøg i 2008. Ligeledes var Zwinger ved at blive restaureret. Det vil blive flottere end da vi besøgte det ligeledes i 2008. Her vises nogle få billeder fra vores rundtur gennem den historiske bykerne:
 
Tak til alle rejsedeltagere for en hyggelig tur og et dejligt samvær!
Opslået 3/5 2024