Farfars erindringer “LIVET”

Farfars erindringer “LIVET”

Efter at jeg havde læst “Når Klokken falder til Slag ” blev jeg på et tidspunkt opmærksom på, at farfar også havde skrevet sine erindringer “LIVET “. Jeg fik ”en-kopi-af-en-kopi” af min fætter Harry. Jeg læste den og blev meget optaget af den, for det var en meget levende skildring! Nu blev jeg lidt ”tændt” på, at det ikke alene skulle være bibel-gendigtningen, men også hans livserindringer, som skulle med på den CDrom, som jeg havde besluttet mig for at lave til familien i anledning af 50-året for farfars død.
Jeg fandt så frem til, hvor mine fætre og kusiner boede, og med deres hjælp fandt jeg frem til originalen. Den lånte jeg, og så valgte jeg at skanne det hele, for den var faktisk meget velbevaret. Hans håndskrift er rimelig let læselig, når man lige vænner sig til hans ”d”-er og flere andre.

Det fremgår af bogen, at den er påbegyndt i 1933, da han er 47 år (side 101) Første del (frem til side 493) er afsluttet omkring 1935. Derefter er der en pause på 14 år og han afslutter i 1949 efter farmors, Nielsines død.
Erindringerne begynder på poetisk vis med et digt: ”Hvad er et menneske…”- og de slutter med et hyldestdigt til hende, som han skrev til hende et par år før hun døde og overrakte til hende ved bordet juleaften. Disse to digte tager jeg med her i hans håndskrift og renskrevet.
 

Men jeg har ikke taget hele den håndskrevne bog med her på hjemmesiden. Den er på 532 sider, og er for personlig til en offentliggørelse i sin helhed, men den kan fås af familiemedlemmer ved henvendelse til mig. Ved udarbejdelsen af CDrom’en i 2003 skrev jeg nogle kommentarer til erindringerne, som indeholder en beskrivelse af indholdet. Den medtager jeg her, ligesom enkelte dele af erindringerne er renskrevet og medtaget, da de kan have interesse for andre end familien.

Kommentarer til erindringerne “LIVET”   

 

Læs fra erindringerne:

Om farmors hjem i Stavlund: “Livet på heden” 

Om en tur til fotografen i Silkeborg i 1905

Om et besøg hos gamle Trine i Stavlund 

Opdateret 23/2 2023