2010 Whisky-studietur

Familie Whisky-studietur til 16 destillerier, juli 2010

Det begynder for mange med en whisky hos venner, eller at man tager en whisky med hjem fra ferien i “den toldfrie” eller ved grænsen. Oftest en Blended Whisky, for det er 90% af alle solgte whiskyer. Senere oplever man eksplosionen af duft og smagsstoffer i en Single Malt Whisky, og så er man solgt! Flere skal prøvesmages, for der er et væld af forskellige oplevelser. Det medfører, at man efterhånden får et udvalg stående i barskabet, og uvægerligt melder ønsket sig om at se de steder, hvor man kan lave en så fremragende himmelsk drik, at selv englene får deres part!

Whisky1Sådan gik det også for os! René har i mange år været whisky-freak og har en stor samling! Han har lært både Heine og os at sætte stor pris på de ædle dråber. Så når vi herhjemme har siddet over et spil med de gyldne dråber i glasset, har vi tit snakket om, at det kunne være spændende at se stederne, hvor whiskyen bliver til. Nu kunne det så blive virkelighed!

Selv om mange turistbrochurer omtaler en whisky-rejse som en pilgrimsrejse, vil vi nøjes med at sige, at vi var bilgrimme! Vi holder alle af røgede malt-whiskyer, og vi var heldige at have to dage på Islay – for det er dér de kommer fra – og kunne så besøge alle 8 destillerier på øen! På hele turen blev det til 16 destilleri-besøg – hvis vi tager det lukkede Port Ellen på Islay med. Vi var meget seriøse i vores udvalg af destillerier og af prøvesmagning, både der og på virkelig gode barer.
Whisky2En anden rejsende, vi mødte i Edinburgh, kunne sige, at vi var bemærkelsesværdigt velfungerende efter 16 destilleri-besøg!

For at en whisky er en Single Malt Whisky skal følgende være opfyldt: Den er lavet på ét destilleri og kun af byg. Desuden skal den være lagret mindst tre år på fade (tønder) og skal have mindst 40% alkohol. Mange har lagret endnu længere. Hvert destilleri har deres helt egen måde at håndtere alle processer på – og derfor er de så forskellige!

Her er billeder fra whisky-produktionen:

Uddybende forklaringer: Hold cursoren over billedet og læs teksten i ruden.
Billede 1-4: Byg er basis for whisky – Maltning – Malten tørres – Den tørrede malt

Billede 5-8: Malten kværnes – Sukkeret udkoges – Gæring – Smagsprøve på “øl”
 

Billede 9-12: Destillering – Kvalitetskontrol – Påfyldning af fade/tønder – Sherry- eller Burbonfade

Billede 13-16: Lagring – længe! – Flasketapning – Whisky i whiskyglas – Nydelse!

Og så havde vi et ritual ved hvert besøg: Et dokumantations-foto af os alle fire: (navne er linket – men PS. I Storbritanien skal man være voksen for at gå ind på disse sider – derfor skal man ofte angive sin alder, før man får lov at gå videre)

Billede 17-20: ARRAN , Arran – ARDBEG, Islay – LAPHROAIG, Islay – LAGAVULIN, Islay

Billede 21-24: PORT ELLEN, Islay – BOWMORE, Islay – BRUICHLADDICH, Islay – KILCHOMAN, Islay

Billede 25-28: CAOL ILA, Islay – BUNNAHABHAIN, Islay – OBAN, West-Highland – TOBERMORY, Mull

Billede 29-32: TALISKER, Skye – BEN NEVIS, West-Highland – MACALLAN, Speyside – DALWHINNIE, Highland

Og her er så de 16 destilleriers hovedwhiskyer linet op:

whiskyrække-1200