Livshjul

På vores kontor hænger i dag et buddhistisk livshjul, som jeg købte i Nepal i 1998. Desuden et kristent livshjul, som er et modstykke til det buddhistiske, og som jeg har erhvervet mig gennem min ansættelse i Dansk Santalmission. Til højre hænger et faksimile tryk af første side i Gutenbergs 42-linjede bibel fra 1455 købt i Augsburg i Tyskland 1991.

Jeg havde længe ønsket mig et buddhistisk livshjul, og da jeg så i 1998 besøgte Bangladesh og Nepal fik jeg chancen for at købe et af god kvalitet. I Patan, som er en af de tre gamle kongebyer i Nepal (ved siden af Kathmandu og Bhaktapur), fandt jeg gode butikker, hvor de solgte sådan nogle, og fik samtidig lejlighed til at se, hvordan de blev håndmalet. Et kæmpearbejde med masser af fine små detaljer, som det tager lang tid at male.

Her ser vi butikken, hvor jeg købte det, og også hvordan sælgerne holder det livshjul op, som jeg havde valgt, og endelig hvordan det håndmales. Her er det dog ikke et livshjul, men en mandala, dvs. et billede med et buddhistisk meditationsmønster.

Det buddhistiske livshjul:

Livshjulet fås i mange forskellige udformninger, og netop derfor var jeg meget omhyggelig med at vælge et, hvor alle detaljerne er på plads og hvor symbolikken er tydelig. Og det er dette livshjul. At jeg så opdagede, da jeg kom hjem, at der manglede et pil i et af årsagskædens felter (feltet “klokken halv syv”), viser jo blot, at der er mange detaljer at holde styr på.

I forbindelse med udstillingen på Danske Kirkedage 2001 lavede jeg en kort beskrivelse af Livshjulet, men der er mange flere detaljer og symboler, som kunne uddybes.
Klik her og åbn en beskrivelse i pdf-format.

Det kristne livshjul:

Det kristne livshjul er malet således, at det er i en stil og med farver, som de fleste buddhister kender fra tibetanske livshjul. Det kristne livshjul er således en kristen fortolkning af buddhismen, og et udsagn om kristendommens budskab set i lyset af buddhismen.
Klik her og åbn en beskrivelse i pdf-format.