Det hvide altersæt

bruges på kirkens festdage: Juledagene, påskedagene og tiden mellem påske og pinse.

Hvidt altersæt front Hvidt altersæt ryg”Den hvide farve er den store fest”. Sådan sagde Dronning Margrethe i 1987 om det hvid/gyldne sæt ved ibrugtagningen af de fire sæt altertekstiler til Haderslev Domkirke. Og hun fortsatte: ”- til påskedag og de andre helt store festdage i kirkeåret. Men i et hvidt kirkerum, hvad gør man så, for hvidt på hvidt er jo ingenting. Så prøver vi at sætte nogle stærke farver sammen med det hvide og håber på, at de ligesom stemmer det op, så man kan se, at vi har gjort noget ekstra ud af det”

Om hagelen skrev daværende domprovst Søren Lodberg Hvas: ”I helt enestående grad er hagelen komponeret ind i helheden. Rygstykket viser et spinkelt kors, som næsten forsvinder i strålekraften fra de lodretgående lysstråler op over hagelens ryg. I forstykket samles det hvidgyldne lysbundt i korsets midtfelt. Hele kompositionen sitrer i sine opspændte former og er en synlig mindelse om den usynlige virkeligheds glans og kraft, som overgår al forstand – og synliggørelse”.

Dronningen har brugt mange forskellige stoffer. Gamle og nye og rundt omkring fra mange steder i verden. Et ugeblad fandt senere ud af, at dele af en gul kjole, som dronningen havde brugt på en rejse til Kina, også var blevet brugt – læs her.

En påske- eller pinsemorgen, hvor det gyldne sæt er fremme, og hvor solen skinner ind gennem de høje korvinduer, og hvor lysene spejles igen og igen i de store lysekroner, og hvor vi synger ”I al sin glans nu stråler solen” – da er der fest og lovsang!

Hvid alterbordforside