Hærvejen

Hærvejen

Hærvejen – oksevejen – pilgrimsvejen: er egentlig ikke én vej, men et vejstrøg ned gennem Jylland. Hærvejen fik sit endelige navn, da Hogo Matthiessen udgav sin bog “Hærvejen” i 1930. Hærvejen er de senere år blevet meget benyttet som gang- og cykelrute, og også som mål for pilgrimsvandringer.

Den er allerede beskrevet af en abbed på Island omkring 1150 i en rejsefører for pilgrimme. Fra Norge sejlede man til Tornby i Vendsyssel, derfra gik vejen enten gennem Ålborg til Viborg, eller langs vestkysten via Aggersborg til Viborg. Ruten fra Viborg til Slesvig inddeler Hugo Matthiesen i de berømte 7 dagsrejser. Derfra går ruten videre ned gennem Europa til Jesu grav i Jerusalem, Peters grav i Rom og Jakobs grav i Santiago de Compostela i det vestlige Spanien.

Fra Viborg følger Hærvejen den jyske højderyg og dermed vandskellet ned til Harresø Kro / Jelling. Derfra deler den sig i en vestlig rute ned over Randbøl og Bække til Kongeåen. Herfra er forløbet usikkert ned over Jels og Vojens. Den østlige rute går fra Jelling ned over Vejleådalen og Kolding til den i Haderslev løber sammen med ruten for oksetransporterne fra Assens til Årø og ned til Immervad. Herfra følges de to ruter ned gennem Sønderjylland, men nu over broer og vadesteder til Slesvig.

Jo mere man beskæftiger sig med Hærvejen og dens historie, jo mere spændende bliver det, og der er meget at gå i dybden med!

Hærvejen har sin egen hjemmeside: www.haervej.dk  – Her vises kun billeder fra strækningen Nørre Snede til Grænsen.

   
Men som det ses på sidste billede, fortsætter Hærvejen. “Den syvende dagsrejse” – regnet fra Viborg – går til Dannevirke. “Den ottende dagsrejse” fortsætter til Rendsborg, og derefter er man nede i Holsten og videre ud i Europa. På pælen med pilgrimsmærker er der markeret, at der til Santiago de Compostela (Sankt Jakob på stjernemarken) i Spanien er 3250 km.

Opdateret 20/5 2021.