Norske stavkirker

Norske stavkirker – en verdenskulturarv: Kirkekunst, arkitektur og ikonografi har altid optaget Thorkild meget. Og fra første besøg i Eidsborg Stavkirke i 1972 var han solgt! Det er blevet rigtig mange stavkirker vi sådan lige “kom forbi”, og det er blevet til mange gensyn, inden alle var besøgt! (Lige med undtagelse af Grip i Atlanten ud for Nordmøre)

Urnes Stavkirke kom på UNESCO’s Verdenskulturarvsliste i 1979. Men mange stavkirker har en spændende historie og rummer kunst- og kulturskatte, som er helt enestående i nordisk, ja i europæisk sammenhæng.

I foredraget bliver der gjort rede for stavbygningens forhold til den øvrige træbygningsarkitektur, og for stavkirkernes egenart og overleveringshistorie, for det er nærmest et under, at 28 har overlevet i Norge, når det kun en èn i Sverige og slet ingen i Danmark. Dernæst fortælles om udvalgte stavkirker, og der sluttes af med spor af stavkirker, som vi har haft i Danmark.

Her er et par eksempler:
Røldal Stavkirke
– i middelalderen Norges næstvigtigste pilgrimsmål (efter Nidarosdomkirken) på grund af sit undergørende krucifiks.
Kaupanger Stavkirke – Norges længste stavkirke – men udvendig beklædt med planker, så det ikke ligner en stavkirke.
Urnes Stavkirke – Norges ældste stavkirke og rigt udsmykket. Norddørens drageslyng har givet navn til Urnesstilen. Kirken er i dag på UNESCOS verdenskulturarvsliste.
Borgund Stavkirke – Norges bedst bevarede stavkirke – og det, de fleste forbinder med en stavkirke.
Heddal Stavkirke – Norges største stavkirke.

Urnes stavkirke