Historien om en julesang

Juleaften 2018 er det præcis 200 år siden sangen ”Stille Nacht” blev sunget første gang i Nikolaikirken i Oberndorf i Østrig. Teksten er skrevet af præsten Joseph Mohr og melodien blev komponeret af lærer og organist Franz Gruber, som sang den for menigheden. Siden har sangen bredt sig og er i dag verdens mest udbredte julesang oversat til over 300 sprog og dialekter. I Danmark er den kendt som ”Glade jul”, der dog ikke er en oversættelse, men Ingemanns digtning til Grubers melodi. Den er oven i købet med i Højskolesangbogen både på tysk og engelsk! I 2011 blev sangen optaget på UNESCO’S liste over verdens immaterielle kulturarv!

Men hvordan gik det til, at en lejlighedssang fra en juleaftensgudstjeneste ude på landet i Østrig vandt så stor udbredelse? Det vil der blive fortalt om i foredraget, som er ledsaget af helt aktuelle billeder, og som også byder på legendariske indspilninger af sangen, lige fra historiske til helt moderne fortolkninger.

Nikolaikirken i Oberndorf står der ikke mere, men der er rejst et mindekapel med minde-ruder, og et relief udenfor minder om begivenheden. Gruber ligger begravet i Hallein, hvor kirkegården er sløjfet/flyttet men hans grav bevaret. Mohr ligger begravet på kirkegården i Wagrain. Flere steder med tilknytning til sangen er jubilæet markeret i museer, udstillinger mv.

Foredraget kan også være en god optakt til julen! – Billederne nedenfor er taget på en tur i august-september 2018.